> jdi na fotky z Kréty

> jdi na úvodní stránku

KRITI CS

Ivčiny redakční dodatky jsou uvedeny kurzívou

ÚVOD

Zájezd na Krétu pořizuje Ivuška díky velkodušné poukázce darované jí panem Svatošem. S CK FIRO Tour míříme do hotelu EDEM BEACH. Poté, co nás vyděsily recenze původně vybraného zařízení Frangiskos v zátoce Matala. Edem Beach (dále EB) je na severním pobřeží, 6 km východně od Réthimonu (3. největší město na Krétě).

PÁTEK 28.08.09

Vyrážím stopem z ČB před oběděm. Skoro hned mi staví mladý pár, jedoucí v podstatě z Norska. Vypráví, že mají nabourané cizí auto. Vyhazují mě u táborských paneláků na zastávce. Ženská tam varuje, že tady nikdy nikdo nikomu nezastaví. V duchu ji posílám do háje. Asi po 40-ti minutách staví chlapík z Drážďan, živí se stavbou liniových staveb. Auto plné kondomů, ještě prý nenašel tu pravou. Mluvím německy jako totální idiot. Pervert mě vyhazuje na Chodově. Odtud mažu metrem cosi nakupovat do Holešovic. Tam ale zjišťuju, že mi nefunguje kreditka:(. Lítám tedy s krosnou s ploutvema po Praze, v bance Na Příkopech vše vyřizuji. Nakonec klapnou i Holešovice a s úlevou otvírám Braník na hlaváku. Ten se mění v moderní nádraží. Jízdenka a její cena se ovšem taky mění: oproti loňským 246 Kč (ČB-OVA) to stojí 436,- Intercity. Dorážím načas na hlavák. V novém bytě Na Pečonce je babička, pes, ale taky rajská a vývar. Jdeme spát po skončení filmu Colateral. Předávám dárky.

SOBOTA 29.08.09

Paní Svatošová nás po snídani veze na letiště Mošnov (Leoše Janáčka). Je to přes půl hodiny, hala je malá, ale moderní. Do Boeingu 737 ale jdeme po svých po asfaltu. V letadle všechno cajk, jídlo dobré - maso a opékaný brambor. Zejména ale doplňuji svou sbírku pytlíků na zvracení o typ "Travel Service". Letadlo je pomalováno Karlovým mostem. Cestou pozorujeme okolí Bělehradu a Athény a impresivní Dunaj. Přistáváme a svěřujeme se do rukou hostesek Firo. Přechlazený bus nás transportuje se 4-mi zastávkami do EB, ta je poslední. Trvá to, dorážíme asi tak v šest, jdeme tedy skoro hned na večeři (19:00-21:00). Ta je parádní, středozemní přírodní maso, zelenina, saláty, pečivo, vše jednoduché, ale místní a domácí. Pak koumáme moře, s tím je to horší. Pláž á la Bibione, 12 km dlohá, na dně všude uhlazený písek. Nikde téměř nic živého. Procházíme pak okolí, tedy taverny a obchody kolem silnice. Všechno je tady OK, ani draho není. Pak až zalézáme na pokoj, v televizi x kanálů řecky, ale vždy se taky najde něco anglicky s řeckými titulky.

NEDĚLE 30.08.09

Snídaně: domácí, jogurt, med a kornflejky, zelenina, 3 druhy salámu a sýr, pečivo. K tomu káva - dobrá!, čaj a džus. Přes pařák zevlíme na pokoji. Televize - dokument o Sex and the City. poté asi v 14:00 jdeme těch 6 km do Réthimna, s občasným koupáním. Ve městě si dáváme 1. gyros s hranolky, Ivče ale moc nesedne. Ale kde to, 2,5 E. Dále jen vylezeme k benátské pevnosti Fortezza (chtějí 4E) a scházíme k aut. nádraží, kde anglicky zjišťujeme fakta o linkových spojích (nafoceno též) a dojíždíme za 1,2E zpět do Adelianos Kampos. Sprcha a večeře, podobná jako den před tím. Nyní píšu na balkóně pokoje. Je tu klid, jen málo je slyšet silnice a skvělé je bečení ovcí v sousední farmě...

PONDĚLÍ 31.08.09

Bylo stručné. Včerejšek byl zakončen filmem Hitch opět s pěknými řeckými titulky na kanálu MEGA. Ráno po snídani (klasika) si jdeme ještě zdřímnout. Budí nás pokojská, chce nám uklidit; zmůžu se na důležité anglické slovo "after" a jdeme tedy na nákup do Lidlu. Ten je asi 350 m od hotelu v pravo, musí se podjít dálnice. Nakupujeme za 10E: 4 piva, 6x malá cola, cottage sýr, 1 bílé víno, 3 broskve PIVO: 4x 0,52E SÝR: 1,19E COLA: 6x 330 ml 3,30E 3 BROSKVE: 0,90E VÍNO: 2,45E Obědváme salám a chleba. Po druhé se jdeme vyzevlit k moři, čteme. Večeře tentokrát ryba a žebírka, obojí na rajčatech a paprice. je i zel. rizoto.

ÚTERÝ 01.09.09

A JE TO TADY! Ivča se nechala zlomit na malý výlet do hor. Varážíme asi v 10:00 podle naší dementní mapy a té, co jsem vyfotil v Supermarketu 1:100 000, která není o moc lepší. Jdeme po pravém břehu vyschlého koryta, jak naznačeno v mapě. Cesta ale brzy vystoupá na hřeben kolem vesnice Maroulas, a hospody FANTASTIKO, tam už je parádní výhled. Všude jsou kozy a ploty z betonářské výztuže, kvůli těm kozám. Brzy dojdeme na křížení s E4, na náš vrchol Vrissinas cca 900 mnm, by to ale znamenalo zase jít zas krpál dolů a nahoru. Jdene tedy po E4 směrem k 2-ma vysílačům na vrchol Agnali. E4 je ale dost na houby, ostré šutry, prach a bodláky. Sandály i Ivča to těžce nesou. Dostoupáme k vysílačům s úmyslem jít odtud dál do Charkia po servisní cestě. Jdeme pod vetchým vedením VN. Nakonec po objevivší se asfaltce docházíme až do Kavoussi, není tu nic, pár domů, památník a kostelík. Ivča navrhuje dojít až ke klášteru Moni Arkadi, cesta je tam opět klikatá a dlouhá, ale kolem krásného háje. Je ale příjemně, polojasno a fouká akorát. V klášterní hospdě s pordejnou se suvenýry si dávám nejdražší jogurt svého života: 4E a 2E cola. Jogurt s tymiánovým medem ale dokonalý. Pozevlíme, je to tam velmi pěkné. Vstup do kláštěra 2,5E, nechceme. Asi po 300 m na silnici pak zastavíme dva Beneluxany v půjčeném autě, jsou O.K. a hází nás až k našemu Lidlu. Jedou dál do Rethimonu. Přijíždíme akorát skoro na večeři. Tentokrát placaté karboše a špagety Livorno, dovezené asi přímo ze Strahova. Plus klasický vepř na paprice, paráda. Večer film s D. Washingtonem o transplantaci srdce a únosu. ČASY: 10:00 odchod 12:00 FANTASTIKO 15:00 u vysílaču (cca) 16:00 u borového háje (kláštěr v dohledu) 18:15 stop z kláštěra

STŘEDA 02.09.09

IVČU NEUNAVÍŠ! Já bych zevlil, ale ona navrhla jet k jezeru Kournas. vyrážíme s lahví vody a sušenkami busem do Rethimna, odtud po krátké procházce ke dvěma cihlákům LT BB Chanijským busem do vesice Georgiopouli. Relativně lehce dle ukazatelů docházíme asi po 40ti minutách k jezeru. Dalo by se jistě i něco stopnout. Jezero je velmi čisté, teplé a je tu pěkně. N břehu jsou nějaké taverny, nejlevnější jsou boloňské špagety za 3,5E. Radši žerem sušenky a čteme reflex. Světlé písečné dno po asi 100 m padá do ohromné hloubky, jsa obrostlé trávou. Od jezera odcházíme abysme stíhali bus zpátky na večeři. Na zastávce lístky prodává chlap v malé budce. Večeře tentokrát slabší, je smradlavé jehněčí a zas žebírka. Večer kupujem vodu a čumíme na film o odstřelovači. Usínám před koncem. Praskl mi dnes pásek na sandálu:(.

ČTVRTŘEK 03.09.09

Zevling, karty, piškvorky, trochu spálený krk od cesty k jezeru. Večer moře, focení na pláži.

PÁTEK 04.09.09

Povydatné snídani (už leze krkem) se busem přesouváme do Rethimna, akorát na bus v 11 mířící do Chanie (XANIA). Bus tam jede asi hodinu přes pěknou krajinu kolem vsi Vrisses, která je taky dost "nice". Jen projiždíme. Chanie je asi stejně velká jako Heraklion, hezčí. Prolézáme ji, Ivča dá kus pizzy za 2E. Zlatým hřebem dne je ale už s jistotou náhodná návštěva workshopu architektů "f2f" v budově místní technické univerzity. Prezentují i studenti Zahy Hadid. Poblíž je i kolej, ale možná taky squatt, u něhož svačíme. Pak dále bloumáme, včetně místní orientální tržnice, která je v krétském TOP TEN. Prodávají tu hlavně mýdla z oliv, med, víno, ouzo, kozí sejry a suvenýry a to vše se mísí se smradem z rybárny. Paráda. Posedíme s pivkem a vodou u tržnice, Ivča rozdýchává mail od Ing. Hamaty + Dvořáka. Byli jsme totiž v internet cafe 1/2 h za 1E. Jdeme paj na bus v půl 6, stojí to 6 E, stejně jako sem. Ivušku při nastupování píchla včela, vytáhl jsem ji obrovské žihadlo ze zad, nesla to velmi statečně!:) Opět se mění stewardi. V Rethimonu rychlý přestup a pak večeře, tentokrát první KUŘECÍ, rozsekaný kusy drůbeže na houbách, a ryba jako vždycky. Večer kupujeme pohledy a tak, natahujou nás, ale jako správní zápaďáci přimhuřujeme oči:). Televize - reality show America's got talent.

SOBOTA 05.09.09

Snídaně. Iviška se dnes na trek necítí. Zevlíme tedy až do oběda, louskajíce Reflex, ukradený na recepci, a Modlitbu za Owena Meanyho. K obědu slavíme sobotu nejlevnějším gyrosem v okolí za 2,2E. Pak nám jede bus do RTM, opět vytuněné staré Volvo s gigolem za volantem. Prohlídku Rethimonu zahajujeme zmrzlinou, kopeček je tu všude za 1,5E, s množstvím se porce zlevňují. Prolézáme hezké staré město, doplňujeme další kopeček za 1,5. V parku pozorujeme nějaký antikomunistický festival, přípravy. Nebo komunistický, to nevíme jistě. Pak jdeme po korze kolem hotelů a přes kemp po pláží do EB. Něco přes hodinu cesty. na konci města fotím pěkný komín, součást bytového komplexu. Po návratu ještě hnijem na pláži a blbnem ve vlnách, celkem jsou, asi 1-2m. K večeři konečně tzatziky a vepřové + hovězí.

NEDĚLE 06.09.09

Ctíme den odpočinku. Nespalo se mi extra dobře a ráno se oba necítíme. Já dokonce po nákupu beru 1x Ibalgin 400. Odpo se ale už jdeme koupat. Opět zevlíme ve vlnách a četba. K večeři má renesanci jehněčí maso "kri-kri", jak mu říká Ivča. Dělám vlastně celou dobu ochutnávače. V moři se objevily hvězdice, jednu vytahuji. Ivča ji pak vrací do moře, odmítá ji vysušit.

PONDĚLÍ 07.09.09

V pět ráno další Ibu 400, abych se ráno cítil celkem fit. Po snídani totiž vyrážíme pokusit se zdolat Vrissinas, počasí je na takovou túru jako stvořené- pod mrakem a fouká mírný vítr (berem s sebou i větrovky, které později opravdu využijeme). Do Rethimonu jedeme, abychom stihli bus ve 13:00, mířící na jih do Agia Galini. My ale vystupujeme už ve vesnici Armeni. Lístek 1,6E. V Armeni nic není, jen taverny, v jedné z nichž usedáme k obědu. 2x "smoked pork" a 1 obří Greek salad + voda a chleba nás nakonec příjdou na 20E!! Pak jdeme navštívit pozdně minojské pohřebiště kousek odsud. Jaké ale překvapení, když zjistíme, že "mondays closed". Přitom správce tam je. Fotíme tady přes plot. Místem porchází známá E4, na níž se napojujeme a stoupáme k vysílačům nad Rethimnem. Odtud až ke kapličce na vrcholu to jde krásně. V kapli je nějaký chlap, parkuje na plošině kousek pod konečným stoupáním pod ním. Asi požárník, soudíme podle jediného slova, které se nám z něj podařilo dostat: "FIRE", má i speciální bundu. Jdeme dál po ostrém hřebeni ze severu stále dešťový mrak, moře není moc vidět. Pokračujeme i když značka se stáčí už do spodní vesnice Sile. Tam my nechceme, traverzujeme a klesáme doleva na severní svah. Stejně se ale na E4 zase napojujeme. Stáčíme se tedy více našim směrem, než najdeme cestu, kterou jsme viděli prvním výletě, máme za sebou brodění bodláčím a několikeré přelézání protivných ovčích plotů z kari-sítí. Když už jsme pár metrů od Chromonastiri, hloupě se ještě spouštme údolím po pěkné céstě, která se ale zhoršuje, až pak mizí úplně. Řekové jsou kokoti, a jejich mapy taky... Vracíme se, už je tma a podle ukazatele jdeme už po úzké betonce do Prassies. Po pár váháních tam dorážíme a scházíme pak již tmou po silnici. Ivče se moc nechce stopovat. Nakonec nám ale staví TOYOTA pickup sama. Vzadu jsou asi čtyři děti, jedeme těch 10 km na korbě vzadu. Paráda! Vysazují nás u New Road asi těsně za půlkou cesty z Rethimna. Chvátáme na jídlo, ale na foťáku mi jdou úplně blbě hodiny, tak dorážíme až v 21:35, tedy s křížkem po večeři. Jdem brzy spát.

ÚTERÝ 08.09.09

Ráno doháníme zmeškanou večeři. Pak zevling, tradiční nákupy a psaní pohledů. Odpoledne velké vlny, červená vlajka, koupe se pár lidí. Večeře s tzatziky, asi slavnostní:). Večer pak ještě v místním baru zakončujeme dovolenou speciální nabídkou BEER SPECIALITY za 1,30E a Ivča PINA COLADA 2,50E, to celé 2x.